ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ GREXIT

gre

Το ποδοσφαιρικό Grexit είναι πιο κοντά από ποτέ μετά το ναυάγιο στην συνάντηση που είχε την Πέμπτη 30/3 ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής με την αντιπροσωπεία της UEFA και της FIFA. Το ελληνικό ποδόσφαιρο θα απομονωθεί από την υπόλοιπη Ευρώπη, τον υπόλοιπο κόσμο και οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. Ας τις αναλύσουμε μια – μια:

– ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ: δεν θα μετέχουν σε καμία ποδοσφαιρική διοργάνωση. Η εθνική ανδρών, αν ξεκινήσουν τα προκριματικά του Μουντιάλ 2018 τον ερχόμενο Σεπτέμβρη και είναι σε ισχύ ο αποκλεισμός, θα αποβληθεί από την προκριματική φάση και θα πέσει και άλλο στη βαθμολογία της FIFA.

– ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ: κανένας ελληνικός σύλλογος δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ούτε καν φιλικό δεν θα μπορεί να δώσει. Η Ελλάδα θα κατρακυλήσει πιο χαμηλά από τη 14η θέση όπου βρίσκεται στη βαθμολογία της UEFA, με άμεσο κίνδυνο να πέσει κάτω από τη 16η, που συνεπάγεται απώλεια ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου.

– ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ: Οι μεταγραφές ξένων παικτών στην Ελλάδα ή Ελλήνων προς ομάδες του εξωτερικού δεν θα είναι εφικτές καθώς η ΕΠΟ δεν θα αναγνωρίζεται διεθνώς ως ομοσπονδία, δεν θα υπάρχει αλληλογραφία με τις υπόλοιπες Ομοσπονδίες και συνεπώς δεν θα μπορεί ούτε να πάρει δελτία, ούτε να δώσει δελτία στο εξωτερικό σε Έλληνες παίκτες. Να σημειωθεί πάντως, ότι οι Ελληνες ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται εκτός Ελλάδας θα μπορούν να πάρουν μεταγραφή μόνο σε ξένους συλλόγους. Ερωτηματικό είναι τι θα γίνει με τους παίκτες που έχουν δοθεί δανεικοί σε ομάδες του εξωτερικού.

Επίσης, όσον αφορά τους ξένους ποδοσφαιριστές, οποιοσδήποτε παίκτης αγωνίζεται ήδη με συμβόλαιο στη χώρα μας αποκτά άμεσα το δικαίωμα προσφυγής στη FIFA, για να μείνει ελεύθερος «για σπουδαίο λόγο». Οι ομάδες μάλιστα, δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν χρήματα. Με απλά λόγια θα φύγουν όλοι οι ξένοι ποδοσφαιριστές και στο ταμείο των ΠΑΕ δεν θα μπει ούτε ευρώ.

– ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ & ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ: Οι Έλληνες διεθνείς διαιτητές ή οι παρατηρητές διαιτησίας δεν θα μπορούν να οριστούν σε αγώνες στο εξωτερικό. Επίσης, κανένας  Έλληνας αξιωματούχος του ποδοσφαίρου δεν θα μπορεί να μετέχει σε οποιαδήποτε εκδήλωση της FIFA και της UEFA, ούτε σε επιτροπές των δύο ομοσπονδιών.

– ΧΟΡΗΓΟΙ – ΕΣΟΔΑ: Θα πάψουν να δίνουν χρήματα σε ένα πρωτάθλημα που θα διεξάγεται για να βγάλει εγχώριο πρωταθλητή. Οι ομάδες θα αντιμετωπίσουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα καθώς τα έσοδα τόσο από τα τηλεοπτικά δικαιώματα όσο και από τη συμμετοχή τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι σημαντικός πόρος στον προϋπολογισμό τους (ο Ολυμπιακός για παράδειγμα με τα έσοδα από το Champions League)

– ΕΠΟ: Λεφτά θα χάσει και η ΕΠΟ από τους χορηγούς είτε δικούς της, είτε της εθνικής ομάδας καθώς επίσης από δύο ομοσπονδίες, την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια όπως για παράδειγμα από την σύμβαση διαιτησίας ή διάφορα αναπτυξιακά προγράμματα.

– ΦΟΡΟΙ: Θα χαθούν τεράστια έσοδα για το κράτος μεταξύ άλλων, από τους φόρους των συμβολαίων, κυρίως των ξένων παικτών (που ανέρχονται στο 40%), τα τηλεοπτικά συμβόλαια και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο θα κινδυνεύσει να γίνει ερασιτεχνικό.

ΤΟ GREXIT ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΡΧΕΤΑΙ ΓΚΙΡΤΖΙΚΟ – ΚΟΝΤΟΝΗΔΕΣ ΑΚΟΥΤΕ;

Όσες ομπρέλες κι αν άνοιξαν τους έφτυσε και η ΦΙΦΑ Μπήκαμε πάλι λοιπόν στην αγωνία του… Grexit. Του ποδοσφαίρου έτσι, πολιτικά δεν μιλάμε εδώ. Εκτός αν εμπλέκεται η ΑΕΚ. Δεν είναι η πρώτη φορά. Είναι η πολλοστή. Σχεδόν πάντα όταν κανείς υπουργός προσπαθούσε δειλά δειλά να κάνει έστω μια μικροαλλαγή, έμπαινε στη μέση ο μπαμπούλας και το θέμα τελείωνε. Πολλές φορές πάντως δεν ήμουν καθόλου σίγουρος αν ο υπουργός πράγματι ήθελε να αλλάξει κάτι ή να δείξει ότι δεν αλλάζει τίποτα.

Γιατί μερικές φορές οι αλλαγές που πήγαιναν να γίνουν ήταν τόσο ξεκάθαρα κόντρα στο αυτοδιοίκητο που ήταν σαν προκαλούσαν το Grexit ώστε στο τέλος υπό την απειλή του να μην γίνεται τίποτα. Όπως δεν έγινε τίποτα όλα αυτά τα χρόνια. Για τον Κοντονή θα δείξει, όπως για όλους, το αποτέλεσμα. Πάντως κέρδη για όσους θέλουν την αλλαγή στο ποδόσφαιρο υπήρξαν χθες.

Για μένα το σημαντικότερο ήταν το ότι η ΦΙΦΑ άφησε ανοικτό το θέμα για έλευση ξένων διαιτητών στον τελικό του κυπέλλου! Οσες ομπρέλες κι αν ανοίξει η ΚΕΔ το βέβαιο είναι πως δεν βρέχει. Η ΦΙΦΑ φτύνει… Και όταν ακόμη κι η ΦΙΦΑ αναγνωρίζει ότι υπάρχει τόσο σοβαρό θέμα στη διαιτησία που να δικαιολογεί την έλευση ξένων διαιτητών στον πιο λαμπερό αγώνα του Ελληνικού ποδοσφαίρου, τον τελικό κυπέλλου. Πίσω από τις φοβίες και τις κραυγές για το Grexit ας αναδείξουμε λίγο κι αυτό το θέμα που λέει πολλά.

Πολλά είπε και η παρέμβαση της ORIGINAL. Εξεφρασε σε πολύ μεγάλο βαθμό την συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών της ΑΕΚ και όχι μόνο η κίνηση αυτή. Με τον τρόπο που έπρεπε. Τώρα αν χαλάστηκε ο Γκιρτζίκης και η ροζ γραβάτα του είναι απόλυτα φυσιολογικό. Και δείχνει ακόμη περισσότερο πόσο σωστή ήταν η παρέμβαση. Επίσης τα όσα ειπώθηκαν στον υπουργό ήταν κι αυτά πολύ χρήσιμα για τον κοινό σκοπό όσων θέλουν να αλλάξει το ποδόσφαιρο.

Κυρίως για να καταλάβει κι ο Κοντονής πως κάποια πράγματα απλά δεν πρέπει να γίνονται γιατί πολύ εύκολα χαλάνε τις όποιες καλές εντυπώσεις και δημιουργούν πολλές αμφιβολίες για τις προθέσεις. Αν και νομίζω πως το χειρότερο που είδε χθες ο Κοντονής ήταν να τον… αποθεώνουν αυτοί που τον ξεφτίλιζαν όχι επειδή τα έβαλε μαζί τους ή με τα αφεντικά τους αλλά για να υπερασπιστούν τις… γκρανκάσες. Μια και είπαμε γρανκάσες. Ούτε η πρόωρη παραίτηση Γκιρτζίκη που παίζει πολύ σαν σενάριο… παραχώρησης του συστήματος που αλλοιώνει 20 χρόνια το αγαπημένο μας παιχνίδι, λέει κάτι από μόνο του.

Πρέπει να ξηλωθούν τα πάντα από την ρίζα. Πρόεδροι άλλαξαν πολλοί, το σύστημα παρέμεινε το ίδιο όπως, βέβαια, και ο μόνιμα ευνοημένος από αυτό. Αλλιώς δεν υπάρχει νόημα. Οπως νόημα δεν υπάρχει και στο να γίνει συνάντηση των ν.2 των τεσσάρων μεγάλων αφού το αφεντικό του Ολυμπιακού δεν μπορεί… Αν υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα με ψηλά ψηλά το θέμα “διαφθορά” παρουσία και του Ολυμπιακού τότε ναι θα έχει κάποιο ενδιαφέρον.

Αν είναι να γίνει η συνάντηση μόνο για τις… φωτογραφίες και για να διατρανώσουν όλοι πως θέλουν ένα καλύτερο ποδόσφαιρο ας μην γίνει ΠΟΤΕ…

«Ίσως το GREXIT να είναι η καλύτερη λύση»!

Πολύ παρασκήνιο και ενδιαφέρουσες ατάκες περιελάμβανε η συνάντηση FIFA-UEFA-ΕΠΟ με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή, από την οποία προέκυψε το «ναυάγιο» που οδηγεί ολοταχώς σε κυρώσεις για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Πριν τα πουν όλοι μαζί οι εκπρόσωποι της παγκόσμιας, της ευρωπαϊκής και της ελληνικής ομοσπονδίας, ο Σταύρος Κοντονής «έκλεισε» στο γραφείο του μονάχα τον Κωστάκη Κουτσοκούμνη και τον Γιώργο Γκιρτζίκη, ώστε να κάνουν μια πρώτη συζήτηση πριν ξεκινήσει η διευρυμένη συνάντηση.

Σύμφωνα με διαρροές από το Υπουργείο Αθλητισμού, σε αυτή τη μίνι σύσκεψη, ο εκπρόσωπος της FIFA αντιλαμβανόμενος το πρόβλημα, παραδέχτηκε σε μια αποστροφή του λόγου του: «Ίσως η αποβολή της ΕΠΟ για 6 μήνες να μην είναι και η καλύτερη εξέλιξη, αλλά μπορεί να είναι η καλύτερη λύση για το ελληνικό ποδόσφαιρο, προκειμένου να γίνει ριζική αναδιάρθρωση σε αυτό»!

Ο Σταύρος Κοντονής, από την πλευρά του, ζήτησε αυτό-κάθαρση από την ΕΠΟ και επεσήμανε ότι πρέπει να απομακρυνθούν από το ποδόσφαιρο τουλάχιστον 15 πρόσωπα σε βάρος των οποίων έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις.

Από την ΕΠΟ συγκεκριμένα, πρόκειται για τους: Γκιρτζίκη, Τοπολιάτη, Μποροβήλο, Μαζαράκη, Καραμελίδη (πρόεδρος ΚΕΔ), Παπακωνσταντίνου, Προύντζο, Οικονομίδη, Καλογιάννη, καθώς και τα δύο μεγαλοστελέχη της, Παπανικολάου και Υφαντή. Επίσης, οι διαιτητές Δημητρόπουλος, Σπάθας και Γιάχος, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Super League, Τζελέπης, ενώ ζήτησε και την άμεση αλλαγή των μελών της ΚΕΔ.

Ο Κουτσοκούμνης του απάντησε: «Δεν μπορεί η FIFA να απομακρύνει τους παράγοντες που έχουν εκκρεμότητες με τη δικαιοσύνη. Αυτό μπορεί να το κάνει η ίδια η ΕΠΟ, ενώ η σύνθεση της ΚΕΔ δεν πρέπει να αφορά την κυβέρνηση».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού τον ενημέρωσε πως το καταστατικό της ελληνικής ομοσπονδίας δεν είναι εναρμονισμένο με αυτό της παγκόσμιας κι έτσι η Επιτροπή Δεοντολογίας έχει τη δυνατότητα να παρέμβει μόνο για υποθέσεις που χρονολογούνται από το καλοκαίρι του 2015 μέχρι σήμερα! Δηλαδή δεν μπορεί να επιληφθεί για καμία από τις μεγάλες υποθέσεις!

«Αν κάτι τέτοιο ισχύει είναι σε λάθος κατεύθυνση. Δηλαδή αν πριν από 10 χρόνια κάποιοι έχουν θέματα με τη δικαιοσύνη, αυτά δεν εξετάζονται;», φέρεται να αναρωτήθηκε ο Κύπριος εκπρόσωπος της FIFA, με τον Κοντονή να διερωτάται με τη σειρά του: «Πώς έφυγαν με συνοπτικές διαδικασίες οι Μπλάτερ, Πλατινί κι αυτό δεν μπορεί να γίνει και στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Πρέπει να κάνει το ίδιο και η ΕΠΟ».

Ο Υπουργός, μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα και τον Αχιλλέα Μπέο, που τέθηκε σε αργία από Δήμαρχος Βόλου μέχρι να αποφανθεί γι’ αυτόν η δικαιοσύνη.

Απ’ όλα αυτά, καθίσταται σαφές ότι η FIFA είχε μια τελείως πλαστή εικόνα σε ότι έχει να κάνει με την εναρμόνιση του καταστατικού και των κανονισμών της ΕΠΟ με τα αντίστοιχα της διεθνής ομοσπονδίας!

Να σημειωθεί, τέλος, πως στην ΕΠΟ εκτιμούν ότι τελικά ο Κοντονής θα κάνει πίσω, καθώς δεν θα αντέξει το τεράστιο πολιτικό κόστος που αναλαμβάνει.

Ο υπουργός από την πλευρά του, όχι απλώς δεν φαίνεται να κάνει πίσω, αλλά θεωρεί ότι με τον τρόπο που χειρίζεται την υπόθεση, θα πετύχει τελικά την εκπαραθύρωση από το ποδόσφαιρο όλων όσων διώκονται ποινικά. Συμμάχους σε αυτό, περιμένει να βρει και τις ΠΑΕ που δεν διαθέτουν παράγοντες που διώκονται ποινικά και παράλληλα δεν επιθυμούν την απομόνωση του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο γαμπρός του Κουτσοκούμνη στο Koriopolis!

Ο επί σειρά ετών πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Κωστάκης Κουτσοκούμνης ήταν ο άνθρωπος που ήρθε ως εκπρόσωπος της FIFA για να συναντηθεί με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή αλλά και την ηγεσία του ελληνικού ποδοσφαίρου σε μία προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για το πιθανολογούμενο ποδοσφαιρικό Grexit.

Μόνο που ο Κύπριος παράγοντας έχει σχέση με το ελληνικό ποδόσφαιρο και από μία άλλη ιστορία, αφού έμμεσα φέρεται να είναι εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο Koriopolis!

Σύμφωνα με την πρόταση του αντιεισαγγελέα εφετών Παναγιώτη Πούλιου προς το δικαστικό συμβούλιο ένα από τα 93 άτομα που προτείνεται να παραπεμφθούν σε δίκη για το περίφημο σκάνδαλο Koriopolis, το οποίο ξέσπασε το καλοκαίρι του 2011 είναι ο Νεοκλής Θεοχαρίδης από την Λευκωσία, ο οποίος φέρεται να στοιχημάτιζε μεγάλα ποσά στην Άπω Ανατολή.

Ο Θεοχαρίδης σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από την Κύπρο διετέλεσε γαμπρός του Κωστάκη Κουτσουκούμνη, αφού είχε παντρευτεί την κόρη του ισχυρού άνδρα του κυπριακού ποδοσφαίρου, με την οποία τώρα έχει χωρίσει.

Υπενθυμίζουμε ότι το SDNA θεωρεί και αναγνωρίζει πως όλοι οι κατηγορούμενοι ή φερόμενοι ως κατηγορούμενοι έχουν το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι τη στιγμή που θα αποφανθεί η δικαιοσύνη.

Ωστόσο για δημοσιογραφικούς λόγους που αφορούν την ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών οφείλουμε να δημοσιεύσουμε την πληροφορία, χωρίς φυσικά επ» ουδενί αυτή η είδηση να βαραίνει με οποιαδήποτε κατηγορία τον κ. Κουτσοκούμνη. Αν μη τι άλλο, πάντως, προκαλεί εντύπωση η επιλογή της FIFA.

Πηγές: SPORT24.GR – SDNA.GR

Σχολιάστε